Priprava hrane v krušni peči

Možnosti priprave hrane v krušni peči so skoraj neomejene edina omejitev je vaša domišljija. Peč je potrebno segreti na maksimalno temperaturo nato z odstranitvijo ognja in oglja sledi ohlajanje peči na temperaturo pri kateri se bo izvajala peka. Koliko časa je potrebno kuriti peč je predvsem odvisno od tega koliko časa boste pekli v njej in koliko časa želite, da peč drži temperaturo. Zavedati se je potrebno, da vam peč ponudi samo toliko temperature kolikor ste je vložili vanjo.

Če boste pripravljali hrano za veliko ljudi ali pekli velike količine kruha je potrebno kuriti peč dalj časa, da se potrebna temperatura akumulira v peči, da jo le-ta kasneje oddaja. Če pa imate namen speči le pico ali dve, je dovolj, da segrejete peč do temperature, ko postane strop znotraj peči bel.

pica

Glavni stili priprave hrane v peči so:


Peka z ognjem v peči (350ºC in več). Uporablja se predvsem za peko pic, nizkih kruhov ter raznih predjedi, ki so pripravljene v nekaj minutah. Da lahko pripravimo tako hrano, je potrebno v celoti segreti tla in oboke peči z močnim ognjem, ki sega do stropa peči. Tako lahko pričnemo s peko pice po 45 minutnem segrevanju s 7-8 poleni.

Kdaj je peč primerno segreta za peko pice? To lahko ugotovimo na dva načina: pri prvem načinu počakamo, da postaneta strop in kupola peči čista in na njiju ni več videti saj. Ko pridemo do te stopnje, je potrebno ogenj umakniti na stran medtem, ko plameni še vedno segajo s strani do vrha stropa peči. Drug način je uporaba infrardečega termometra; ko ta pokaže temperaturo na dnu peči med 360ºC in 400ºC je peč pripravljena za peko. Pice pečemo zraven ognja, vrata peči so odprta. Za vzdrževanje enakomerne temperature in plamena je potrebno vsakih 15-20 minut dodati poleno na ogenj.

Praženje v peči (220ºC - 340ºC) se uporablja, ko želite popeči meso, zelenjavo ali enolončnice preden jih bodisi pokrijete s pokrovom ali zalijete s tekočino. Da dosežemo želeno temperaturo peči, je potrebno peč segreti na temperaturo primerno peki pic, nato oglje odstranimo na stran, kjer ogenj vzdržujemo, in peč se postopoma ohladi na želeno temperaturo. Kombinacija močnega ognja in počasnega umirjanja le-tega na višino plamena od 5–10 cm omogoča zmerno in dolgotrajno pečenje. Vrata peči so lahko pri pečenju krajšem od ene ure odprta, ali pa nameščena na vhod peči. S to tehniko omogočimo regulacijo temperature pri dolgotrajnem pečenju. Za samo vzdrževanje temperature je potrebno zmerno dodajanje drv.
Posode in ponve s hrano, ki se nahajajo blizu ognja je potrebno občasno obrniti saj je hrana, ki je bližje ognja izpostavljena večji temperaturi.

Peka v peči pri 220ºC ali nižje, kar je običajna temperatura kuhinjske pečice, je primerna za peko kruha, slaščic, manjših kosov mesa, fižola in stročnic ter jedi s testeninami.
Po popolnem segretju peči je potrebno odstraniti vse oglje in pepel ter počistiti peč z vlažno (ne mokro) brisačo. Po končanem čiščenju je peč pripravljena na peko. Peč bo pekla z akumulirano toploto v tleh, obokih in stropu peči. Vrata peči morajo biti zaprta saj na ta način preprečimo uhajanje toplote, potrebne za peko.

Peč lahko uporabimo kot odličen žar. Pri vhodu v peč po dnu razprostremo oglje iz peči, nad oglje postavimo samostoječi litoželezni žar na katerem pečemo meso ali zelenjavo. Hrana na tako pripravljenem žaru ohrani sočnost, ni izsušena ter je hrustljava, saj nam peč omogoča, da se hrana peče z vseh strani enakomerno. Omejitev pri žaru je le velikost vrat peči, ki se giblje nekje med 42–50 cm. V primerih, ko pripravljamo več jedi hkrati, kot so pice, pečena zelenjava ter jedi pečene v lončenih posodah, in želimo poleg tega pripraviti še hrano na žaru, moramo upoštevati količino oglja, ki ga bomo potrebovali za žar, in kako bo ta količina vplivala na temperaturo v peči.

Različne posode v pečici dajejo hrani različen okus in teksturo zato vam priporočamo eksperimentiranje z različnimi posodami, da ugotovite pri kateri hrani je primernejša litoželezna, keramična ali lončena posoda.

Pa dober tek.


Kontaktirajte nas za ponudbo! Poiščite nas na Facebooku! Pošljite nam sporočilo!